E-handeln på frammarsch i Norden

Fler och fler människor gör en allt större andel av sina inköp via nätet idag. Många har upptäckt hur bekvämt och smidigt det är att slippa trängas i butiker för att handla. Istället kan man köpa allt från mat till bildelar och kläder online. I många fall kan man dessutom få det man har köpt levererat direkt hem till dörren, och ofta redan samma dag eller dagen efter. På det sättet slipper man inte bara ta sig till affären, utan man kommer också undan besväret med att packa kassarna och bära hem dem. I takt med att betalningslösningarna blir allt fler, smidigare och tryggare kommer vi att se en ännu större ökning av e-handeln.

Smidig shopping via mobilen

En anledning till att e-handeln ökar i omsättning är förmodligen att det är så smidigt att handla via mobilen nuförtiden. Man behöver inte längre resa sig från soffan för att veckohandla mat, och om man skulle vilja kan man köpa en ny bil utan att stiga upp ur sängen. Faktum är att nästan hälften av alla inköp på nätet görs via mobilen idag, och det har många e-handlare tagit fasta på. Idag har allt från klädföretag till mataffärer egna appar som gör det ännu enklare att ta del av deras utbud och lägga beställningar. Vad som också är smidigt idag är hur streaming effektiviserats på mobila-enheter. Kolla bara på EM-fotbollen hur spelschemat ser ut fullt för EM streaming på mobila enheter.

E-handeln fortsätter att växa

Faktum är att e-handeln växer stadigt. Den ökar med ungefär 15% varje år. Naturligtvis innebär den ökade e-handeln nya utmaningar för traditionella butiker och köpcentrum, men det finns också ett annat sätt att se det på. Det är möjligt att tänka på ökningen som ett sätt att föra ut nordiska produkter till nya marknader. Det är trots allt inte bara här i Norden som e-handeln tar över marknadsandelar. Den är på frammarsch även i andra delar av världen. Ett exempel på ett land med en blomstrande e-handel är Indien, där handeln på nätet har ökat lavinartat de senaste åren. Ett annat land där e-handeln ökar är Somalia, där tekniken ännu är i sin linda, men där möjligheterna är närmast oändliga. Genom dessa e-butiker som har sin bas i andra länder än de nordiska finns det naturligtvis också nya möjligheter att sprida nordiska produkter, och att göra resten av världen medveten om att vi här uppe i norr har mycket att erbjuda.

En spännande framtid

Att e-handeln är här för att stanna kan vi nog vara så gott som säkra på. Det är också rimligt att förutsätta att den kommer att fortsätta att öka i omfattning. Idag är folk bekväma. Man vill ha bra service, ett stort utbud och god kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, och allt det kan man få på nätet. Vi går en spännande tid till mötes och det är svårt att sia om vad som kommer att bli nästa steg för den nordiska e-handeln. Kanske handlar det om att göra nya typer av produkter tillgängliga för inköp via nätet, eller också kommer vi att få se nya sätt att tillhandahålla kundservice. Ytterligare ett område som har utvecklingspotential är leveranssystemen. Det finns redan idag möjlighet att få dina beställningar levererade direkt till din bils bagagelucka, men det förutsätter att du har ett speciellt märke på bil, att du är ansluten till tjänsten och att du bor i rätt stad. Kanske kan någon liknande tjänst vara framtiden för e-handeln. Vad man kan säga med säkerhet är dock att e-handeln är här för att stanna.